Kijkje in de keuken
Print dit recept Recept #39 Voor 4 personenTomatensoep
Altijd lastig wat er in het eerste recept gekookt gaat worden. Je zet een toon voor de rest van de gerechten. Het moet aanspreken, toegankelijk zijn en uitdagen. Ik denk tomatensoep.Zo aan het eind van de zomer zijn er mooie rijpe tomaten in overvloed. Soep daarvan is inmiddels goed ingeburgerd in de Nederlandse huishoudens en vers on-overtroffen. Met een kleine draai geef je er een mediterraans accent aan.
Dit heb je nodig
1 kg (Pomodori) tomaten1 blikje Dubbelgeconcentreerde tomatenpuree (140 gram)
Kleine ui
Olijfolie
Water
Peper/zout
Basilicum of pesto
En zo maak je het
Pel het uitje en snij fijn. Bak glazig in een goede scheut olijfolie en voeg de tomatenpuree toe. Blijf goed roeren tot de puree aan de bodem begint te koeken. De tomatenpuree is nu ontzuurd. Doe de inmiddels fijngesneden tomaten in de pan met zoveel koud water dat de tomaten net beginnen te drijven. Goed roeren, anders verbrandt de puree die dus onderaan de bodem zat te koeken. Laat de soep een kwartiertje koken tot de tomaten zacht zijn.Nu kun je twee dingen doen. Pureer het geheel met een staafmixer of druk de soep met de bolle kant van een soeplepel door een zeef. In het eerste geval heb je een wat grove structuur door pit en schil, bij het zeven haal je deze er uit. Breng wel beide varianten goed op smaak met zout, nog wat olie en versgemalen peper.
Verwijder de steeltjes van de basilicum. Hak de blaadjes fijn en strooi ze over de soep. Of lepel wat pesto in het midden.