Kijkje in de keuken
Print dit recept
Recept #45
Voor 2 personen
Gecarameliseerde cake
Dit is een nagerecht waar je indruk mee maakt. Het is niet moeilijk en kan makkelijk voor grotere gezelschappen worden klaargemaakt. De verfijning zit in het carameliseren. Een slag die je even te pakken moet krijgen omdat de temperatuur van de pan belangrijk is. Voor je dit dus aan eenieder voorzet, even stiekem oefenen.
Dit heb je nodig
Roombotercake
Suiker
Vanilleijs
Handig is
Koekepan met anti-aanbaklaag
Bakpapier
En zo maak je het
Snij de cake in plakken van ongeveer 2 cm. Giet een dikke laag suiker op een bord en wentel de cake hierdoor. De suiker moet rondom aan de cake blijven plakken. Laat de anti-aanbakpan op een halfhoge vlam goed heet worden. Nu kan je twee plakken tegelijk in de pan laten carameliseren. Het is de kunst een knapperig korstje te laten ontstaan zonder dat de suiker te donker, en daarmee bitter, wordt. Draai de cake dus tijdig om. Als je meer plakken nodig hebt dan de twee die nu in de pan liggen, kan je ze wat laten afkoelen op bakpapier. Voor je de volgende bakt, de pan goed uitnemen met een overmaat aan keukenpapier zodat de restsuiker niet alsnog een bittere smaak geeft. Serveer met ijs.
Let op!
Caramel wordt erg heet en blijft naar aan je handen of gehemelte plakken. Laat, voor het serveren, het gerecht iets afkoelen en steek onder geen beding je vinger in de hete caramel of cake om te proeven.
Eet smakelijk!