Tijs kookt voor u

Bijvoorbeeld Buffet of Receptie of Diner of iets anders?

Tijs kookt met u

Kijkje in de keuken

Print dit recept Recept #66 Voor 2 personen

Asperges met roerei

Het goede nieuws: het is aspergetijd. En waarom zou je daar geen gebruik van maken? Dit is een leuke variatie speciaal geschikt voor een luxe ontbijt.

Dit heb je nodig

Beschuitbollen die je zelf moet afbakken
1 pond asperges
5 eieren
100 gram echte roomboter
1 deciliter melk
Schepje suiker
peper/zout

En zo maak je het

Kook de asperges de avond voor je dit ontbijt wilt nuttigen. Schil de asperges met een dunschiller. Snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant. Zet de schillen en kontjes op in koud water, breng aan de kook met een schep suiker en zout. Laat op zacht vuur trekken. Bewaar onderstussen de geschilde asperges in een vochtige theedoek. Na twintig minuten de schillen uit het vocht vissen en de asperges twaalf minuten zachtjes laten koken. Vuur uit en (minimaal) tien minuten laten staan.De asperges zijn nu perfect gaar. Niet te zacht, met een bite.Je zou ze nu met gekookte ham en gesmolten boter kunnen serveren maar we laten ze deze keer staan. We gaan ontbijten.
De volgende morgen. Haal de inmiddels afgekoelde asperges uit het kookvocht en breng dit aan de kook, draai de vlam uit en laat de koude asperges de pan glijden. Zo warmen ze mooi op zonder verder te garen. Maak nu het roerei. Breek de eieren boven een kom en roer los. Smelt 2/3 van de boter en mix dit samen met de melk en de eieren.Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de beschuitbollen doormidden en rooster ze in de broodrooster knapperig.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan. Dan het eimengsel toevoegen en op matig vuur met een spatel continu het stollende ei van de rand en bodem schrapen. Het ei is gereed wanneer de massa lobbig is, maar het geheel nog glanst. Asperges in twee porties op de beschuitbollen leggen met het roerei er over heen.
Even over de aanschaf van de asperges. In de regel geldt hoe dikker hoe te beter. Witte asperges moeten goed en ruim geschild worden. Je houdt dus gewoon meer asperge over als je de dikkerds uitzoekt. Let bij aankoop op de uiteinden van de asperges. Deze mogen niet droog, gebarsten of verkleurd zijn.Als je twee asperges voorzichtig tegen elkaar aanwrijft is het fijn als ze een piepend geluid maken. Dan zijn ze vers en die moet je hebben.

Eet smakelijk!
©2024, Tijs | Ontwerp: nieuwbestand