Tijs kookt voor u

Bijvoorbeeld Buffet of Receptie of Diner of iets anders?

Tijs kookt met u

Kijkje in de keuken

Print dit recept Recept #67 Voor 4 personen

Souffle van aardpeer (topinamboer)

In je eigen keuken samen koken wat je altijd al wilde leren maken. Met vrienden of collega’s een gezellige middag of avond hebben met een royaal gevulde tafel als eindresultaat. Eenvoudige gerechten en duidelijke recepten; de juiste ingrediënten om een gerecht vaker te maken. 

Samen koken kan zo uitgebreid als je wilt. Een workshop duurt drie tot vier uur, waarbij de deelnemers in tweetallen diverse hapjes maken. In de cursus van een dag bereiden deelnemers gerechten van het begin tot het eind en krijgen zij tips voor een professioneel resultaat. Bij de kookles kom je meerdere keren bijeen en leer je verschillende technieken goed beheersen.

Ik zag ze laatst liggen en moest meteen denken aan een geslaagd experiment van een paar jaar geleden: soufflé van aardpeer (topinamboer). Ondanks de verrukkelijke smaak en de vele complimenten heb ik het eigenlijk nooit meer gemaakt. En dat is jammer.


Dit heb je nodig

Boter
500 gram Aardperen
2 eetlepels Bloem
1,5 dl Melk
4 Eierdooiers
4 Eiwitten
Oude geitenkaas
Zout en peper

Onontbeerlijk

4 Soufflévormpjes
Goede oven

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de vormpjes goed in met veel boter. Zo rijst de soufflé gemakkelijk de pan uit.

Schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Zet deze in een koekenpan met een lik boter en een klein laagje water op. Als al het water verdampt is, zijn de blokjes zacht. Laat de aardpeer verder droog en bruin bakken. De blokjes vallen van gaarheid uit elkaar. Help hier desnoods een handje bij en je hebt een puree. Smelt in een andere pan eenzelfde lik boter en laat de bloem hier even in bakken. Voeg de melk toe en roer goed, zodat er een saus ontstaat. Als de saus iets is ingedikt, roer je de puree en daarna de eierdooiers erdoor. Breng dit mengsel op smaak met geraspte geitenkaas, peper en zout. Sla de eiwitten met een kleine snuf zout stijf en vouw dit met een spatel in drie gelijke delen door het pureemengsel. Vul de ingevette vormpjes hiermee. Bak de soufflés in een minuut of 20 mooi bruin. Ze verdubbelen in volume. Serveer en eet direct om instorten te voorkomen.

Eet smakelijk!


Eet smakelijk!
©2024, Tijs | Ontwerp: nieuwbestand